17 Ekim 2016 Pazartesi

Muhteşem Gatsby / Kitap Yorumu

Konusu :
Genç ve yakışıklı zengin Jay Gatsby, zengin muhiti Long Island'daki villasında çılgın partiler verir ve gösterişli bir hayat sürer. Servetinin kaynağı komşuları arasında dedikodu konusu olan Gatsby, pahalı zevkleri için para harcamaktan kaçınmaz ve adeta sefahat içinde yüzer. Ancak bu ışıltılı hayatın ardında, yalnız ve hayal kırıklığına uğramış bir adam saklıdır: Gatsby'nin hayattaki tek arzusu, geçmişi geri getirmek ve savaş öncesinde beraber olduğu sevgilisi Daisy Buchanan ile bir araya gelmektir. Oysa Daisy savaş sırasında evlenmiştir ve şimdi kızı ve kocasıyla birlikte, Long Island'ın karşı yakasında yaşamaktadır...Genç ve yakışıklı zengin Jay Gatsby, zengin muhiti Long Island'daki villasında çılgın partiler verir ve gösterişli bir hayat sürer. Servetinin kaynağı komşuları arasında dedikodu konusu olan Gatsby, pahalı zevkleri için para harcamaktan kaçınmaz ve adeta sefahat içinde yüzer. Ancak bu ışıltılı hayatın ardında, yalnız ve hayal kırıklığına uğramış bir adam saklıdır: Gatsby'nin hayattaki tek arzusu, geçmişi geri getirmek ve savaş öncesinde beraber olduğu sevgilisi Daisy Buchanan ile bir araya gelmektir. Oysa Daisy savaş sırasında evlenmiştir ve şimdi kızı ve kocasıyla birlikte, Long Island'ın karşı yakasında yaşamaktadır...

Yazın mükemmel bir manzaraya karşı okuduğum kitaplardan Muhteşem Gatsby. Şimdi kös kös düşünüyorum manzara ile neden resmini çekmemişim acaba diye. O zaman okumaya çok fazla daldığımdan herhalde.

İlk baskı 1925'te basılmış. Zamanında pek ilgi görmese de şuan modern klasikler arasında. I. Dünya Saavaşı sonrasında geçiyor kitap. Bir kargaşa ve bunalım dönemiymiş o yıllar. Bunu arka planda hissedebiliyorsunuz. Tabi her şeyden önemlisi partilerin bol olduğu bir dönemmiş ve bu  yüzden Fitzgerald bu dönemi  'Caz Devri' olarak adlandırmış.

Bütün bu tarihi arka planın önünde ise muhteşem bir adamın muhteşem aşkını okuduk. Daisy için nefes alan, Daisy için nefes veren, Daisy için bu hayatta yapamayacağı hiçbir şey olmayan bir adam. Bu aşkın asla değerini bilmeyen, bu aşkın sınırları olmadığını görmeyen bir Daisy ile de savaş veriyorsunuz okurken.

Muhteşem Gatsby herkesin sevebileceği bir kitap değil, evet, ama Gatsby'nin aşkı herkesin imreneceği,  kızacağı, bazen anlayacağı, bazen anlam veremeyeceği, kısacası herkesin okumak isteyeceği bir aşk.

Karar sizin sevgili Hestia Günlükleri okurları...

2 yorum:

  1. ------Spoiler içerir-------

    ULAN ALLAHSIZ DAISYYYYY


    -----Spoiler içerir------

    YanıtlaSil